Savjeti za rad od kuće

Savjeti za rad od kuće

Izbijanje pandemije koronavirusa potaknulo je brojne organizacije na detaljno promišljanje o omogućavanju rada od kuće za svoje zaposlenike. Od siječnja 2020. pretraživanja pojma remote work na LinkedIn-u utrostručila su se budući da zaposlenici i menadžeri sve više traže savjete kako riješiti izazove daljinskog rada i upravljanja udaljenom radnom snagom (Izvor: LinkedIn Learning)

Ne treba se plašiti rada od kuće, budući da studije pokazuju kako su zaposlenici koji rade od kuće produktivniji od svojih kolega koji rade u uredu, iako se ponekad na prvu ne čini tako. Neke organizacije u tom procesu već su veterani, dok su se neke prvi puta susrele s pojmom rada od kuće. 

U koju god skupinu spadali, bitno je istaknuti neke od savjeta za uspješno funkcioniranje:

 • Kreirajte radnu rutinu
  Osmislite radnu rutinu kako bi Vaši dani rada od kuće bili strukturirani i svrsishodni.
  Pro Tip: Isplanirajte svoj dan u vremenskim blokovima potrebnim za obavljanje određenih zadataka umjesto klasične to-do liste. 
 • Isplanirajte svoj dan
  Na početku radnog dana, uz kavu i doručak, isplanirajte svoje redovne zadatke uzimajući u obzir sve što ste odradili, što Vas još čeka, ali i što se trenutno događa u Vašem životu.
  Pro Tip: Buffer time, dodatno vrijeme koje se dodaje u procjenu vremena potrebnog za obavljanje zadataka smanjuje stres u situacijama kada nešto krene po zlu. Imat ćete vremena za riješiti problem i nastaviti s redovnim zadacima po zadanom planu.
 • Odaberite svoje mjesto u domu za rad od kuće
  Postavite jasne granice između posla i odmora. Jednom kada radite s kauča, a Vaš kauč je mjesto gdje gledate Netflix i gdje razgovarate sa svojim menadžerom i gdje pišete članke, ta granica između posla i odmora potpuno se raspada (Izvor: CBS).
  Pro Tip: Ne možete konstantno biti produktivni. I zato ne treba gubiti vrijeme na razbijanje glave oko toga i kritiziranje samog sebe.
 • Pokrenite se!
  Bitno je u svoj radni dan uključiti i tjelesnu aktivnost. Kratko razgibavanje, šetnja, trčanje ili pak vožnja bicikla, na Vama je izbor. Bitno je ne ograničiti svoje dnevne aktivnosti na hodanje od hladnjaka do kauča. 
  Pro Tip: Zamijenite svoj radni stolac pilates loptom za jačanje trbušnih mišića te poboljšanje posture tijela. Također, iskoristite svaki trenutak u kojem ne trebate sjediti za radnim stolom, primjerice vrijeme koje provodite obavljajući telefonske razgovore, za hodanje po svojem domu. Svaki napravljen korak dobro će Vam doći za razgibavanje i jačanje mišića.
 • Jasno i redovito komunicirajte
  Bez obzira na koronavirus, jasna i redovita komunikacija sa šefom ključ je uspješnog rada od kuće. Brojni zaposlenici imaju priliku kontinuirano razgovarati sa svojim nadređenim, iz dana u dan. Ali u vrijeme rada od kuće sve to pada u vodu i održavanje kontinuirane komunikacije iziskuje više napora i želje s obje strane.
  Pro Tip: Zamolite svog šefa 10-minutni poziv za početak i kraj radnog dana kako biste jasno postavili očekivanja iz dana u dan te potaknuli čestu i otvorenu komunikaciju.
 • Čuvajte se osamljenosti
  Čak i oni koji su navikli na rad od kuće mogu se osjećati nestrukturirano i izolirano. Prošle godine, istraživanje koje je uključivalo 2500 radnika na daljinu otkrilo je da je osamljenost drugi najčešći osjećaj koji je iskusilo 19% ispitanika. Produljena izolacija također može potencijalno utjecati na moral, motiviranost i produktivnost.
  Pro Tip: Organizirajte virtualne gablece s kolegama. U ovom neizvjesnom okruženju takvi postupci dodaju dozu ležernosti i osiguravaju privid normalnosti situacije.
Image

IT grupa d.o.o. - znanje :: inovativnost :: razvoj

Naziv:    IT Grupa d.o.o.         
Adresa:     Lošinjska ulica 5, 10000 Zagreb        
Telefon:    + 385 (0)1 2220 600
Fax:    + 385 (0)1 2220 610
E-mail:    info@it-grupa.hr
OIB:    80019116338
Matični broj:    02145456

 

Proizvodi i rješenja

Usluge

O nama