Backup - kopije koje život znače

Backup - kopije koje život znače

Danas računala i aplikacije služe za povećavanje produktivnosti, smanjivanje troškova i uštedu vremena potrebnog za obavljanje posla. Ukoliko se nedovoljna pažnja posveti rizicima koji ugrožavaju računalne sustave, u organizacijama su moguće situacije koje mogu uzrokovati zastoje u poslovanju (izvor: CERT). Kako bi Vaša organizacija mogla kontinuirano poslovati i očuvati svoj integritet, od velikog je značaja proces izrade sigurnosnih kopija.

Izrada sigurnosnih kopija (eng. Backup) proces je kopiranja datoteka i mapa s jedne lokacije na drugu. Odnosno, kroz takav proces stvaraju se kopije svega što se zapisuje na računalo kako bi se, u slučaju nastanka problema koji uzrokuje oštećenje ili gubitak podataka, podaci i dokumenti mogli neometano vratiti. Dakle, sigurnosna kopija ili backup jest postupak kreiranja kopija podataka kako bi se u slučaju njihova nepredviđenog gubitka te kopije mogle iskoristiti za njihov povrat.

Nepotrebno je dodatno naglašavati važnost i prigodnost sigurnosnih kopija u trenutcima kada smo bitne podatke greškom izbrisali ili su pak oštećeni. I da se ne bi dogodio neplanirani zastoj, organizacije i korisnici moraju redovito obavljati procedure za izradu i održavanje sigurnosnih kopija. U protivnom može doći do katastrofalnih posljedica kako za korisnike tako i za organizaciju.

Redovno stvaranje sigurnosnih kopija spriječit će gubitak podataka u situacijama kada dođe do:
  • pogreške na tvrdom disku
  • neispravnosti datoteka
  • destruktivnih utjecaja (zaposlenici, virusi, hakeri)
  • prirodnih katastrofa (požar, poplava…)
  • slučajnog brisanja ili prepisivanja datoteka

Izrada sigurnosnih kopija je osnovna pretpostavka koja se postavlja pred sustav koji mora zadovoljavati sigurnosne zahtjeve. Postupak izrade sigurnosnih kopija zajedno s postupkom povratka podataka, predstavlja osnovnu proceduru kojom se sustav zaštićuje od gubitka podataka i osigurava brza obnova podataka u slučaju nepravilnosti u radu sustava kao što su gore navedeni (izvor: CERT).

Rizici koji ugrožavaju sigurnost računala raznovrsni su i sve brojniji. Možemo reći kako više nije pitanje hoće li se neki računalni problem dogoditi, nego kada će se on dogoditi.

 

Kako bi Vaše stvaranje sigurnosnih kopija prošlo neometano, potrebno je unaprijed odrediti neke bitne smjernice.

Prva stavka o kojoj treba promisliti je učestalost stvaranja sigurnosnih kopija. Hoće li se one izrađivati na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi?

Zatim je tu točka oporavka (eng. Recovery Point Objective – RPO), a to je vrijeme na koje će se vratiti infrastruktura kada se ponovno aktivira. Osim tog podatka, bitno je i vrijeme oporavka (Recovery Time Objective – RTO) koje prikazuje period koji je potreban za ponovnu uspostavu korisničke infrastrukture nakon katastrofe, tj. koliko dugo je potrebno za popraviti sustav kada je nešto pošlo po zlu.

Nije ni svaka sigurnosna kopija ista. Moguće je provesti sljedeće vrste backup-a:

  • potpuni (engl. Full) – potpuna sigurnosna kopija podataka čini kopiju svih podataka iz baze podataka, odnosno svih upotrijebljenih stranica baze podataka.
  • diferencijalni (engl. Differential) – diferencijalna sigurnosna kopija smanjit će vrijeme potrebno za izradu sigurnosne kopije podataka. Takav backup radi na principu kopiranja samo onih stranica koje su se promijenile od posljednje izrade potpune sigurnosne kopije podatka.

Potrebno je zatim odrediti koji će se uređaji za backup koristiti. Neki od mogućih jesu trake, NAS uređaji ili backup uređaji. Također, postoji i mogućnost stvaranja sigurnosnih kopija u oblaku (eng. cloud backup).

Neizbježno je istaknuti kako je potrebno i ispitati ispravnost sigurnosne kopije i procijeniti koliko je pouzdan medij na kojem je ona smještena. Sigurnosna kopija gubi svoju namjenu ukoliko se za vrijeme povrata podataka otkrije da je ona na krivom mediju, pogrešno označena ili uništena.

Izrada sigurnosnih kopija uobičajeno označava korištenje popularne strategije 3-2-1. Riječ je o strategiji koja podrazumijeva tri ukupne kopije svih podataka. Dvije trebaju biti pohranjene lokalno, no moraju biti na različitim medijima ili uređajima, a jedna mora biti fizički pohranjena na izdvojenoj lokaciji. Gdje god je to moguće i dovoljno praktično, a većinom će to biti negdje u oblaku. Kada smo već kod oblaka, treba naglasiti činjenicu da i podatke pohranjene na takvim servisima također treba redovito sigurnosno kopirati istim principom (izvor: BUG).

Što se tiče razloga za izradu sigurnosnih kopija, kao prvi ističe se raspoloživost sustava. Ukoliko dođe do bilo kakvog poremećaja u radu sustava, posljedice prestanka rada mogu biti dalekosežne. Kako bi se u takvim izvanrednim okolnostima moglo nastaviti s poslovanjem i očuvati kontinuitet, potrebno je imati pristup sigurnosnim kopijama izrađenim na vrijeme i u skladu s potrebama organizacije. Na taj način može se i dokazati postojanje određenih informacija koje nam mogu biti od koristi u slučaju sudskih procesa. A ponekad je dovoljan razlog za stvaranje sigurnosnih kopija i zakonska obveza čuvanja dokumenata određen broj godina.

Za sve dodatne informacije i upite vezane uz sigurnosne kopije Vaših podataka, obratite nam se s povjerenjem. Naši zaposlenici pripremit će rješenje koje nabolje odgovara potrebama Vaše organizacije!

Image

IT grupa d.o.o. - znanje :: inovativnost :: razvoj

Naziv:    IT Grupa d.o.o.         
Adresa:     Lošinjska ulica 5, 10000 Zagreb        
Telefon:    + 385 (0)1 2220 600
Fax:    + 385 (0)1 2220 610
E-mail:    info@it-grupa.hr
OIB:    80019116338
Matični broj:    02145456

 

Proizvodi i rješenja

Usluge

O nama